Wednesday, October 17, 2012

Michael Caine – What’s It All About? (1992)

My name is My Cocaine. Μόνο έτσι μπορείς να πλησιάσεις στο να καταφέρεις να μιμηθείς την απαραίτητη cockney προφορά αν ποτέ πας σε bal masqué  με θέμα τον κινηματογράφο ντυμένος  Michael Caine και θελήσεις να συστηθείς.  Αν προσεγγίσεις το ‘γλυφιτζουράκι’ που έχει ντυθεί Jane Birkin και της ξεφουρνίσεις καμιά γκρεκουλιά τύπου ‘Μάι νέιμ ιζ Μάικλ Κέιν’ το αμέσως επόμενο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να βγάλεις το tweed κουστούμι και τα τεράστια γυαλιά και να πας μέχρι τη γωνία να χτυπήσεις δύο πίτα γύρο κομπλέ. Αν τώρα οι παραπάνω γραμμές δε σου λένε τίποτα και αναρωτιέσαι ποιος είναι ο Michael Caine μάλλον θα πρέπει να σταματήσεις να διαβάζεις αυτό το post και να πας καρφί στο video club (ή όπως το λένε τη σήμερον ημέρα τέλος πάντων) και να νοικιάσεις το Alfie…το σωστό Alfie.

Το Whats It All About? είναι η αυτοβιογραφία του προαναφερθέντα Λονδρέζου ηθοποιού που ξεκινάει από τα παιδικά του χρόνια και καταλήγει στο μέσο της καριέρας του ως καταξιωμένου star του Hollywood (καλά να’ναι ο άνθρωπος και να παίξει σε πολλές ταινίες ακόμα). Ο μικρός Maurice Micklewhite έρχεται στον κόσμο το 1933. Είναι τέκνο φτωχής εργατικής οικογένειας του Λονδίνου και η ‘πλούσια’ ζωή του ξεκινάει με παιδικά χρόνια στο ξέσπασμα  του Β Παγκοσμίου πολέμου, που μαζί με την μητέρα του και τον αδελφό του, τον οδηγεί μακριά από τη βομβαρδισμένη μεγαλούπολη στην πιο ασφαλή βρετανική επαρχεία. 

Ο πόλεμος κάποτε τελειώνει, ο Maurice επιστρέφει στο Λονδίνο και σιγά σιγά ξεκινάει να γοητεύεται όλο και πιο πολύ από την υποκριτική.  Αρκετά χρόνια περνάνε μεταξύ θεάτρου, δουλειάς του ποδαριού και στρατιωτικής θητείας στην Κορέα και ο Maurice Micklewhite γίνεται Michael Caine, ο Michael Caine γίνεται Alfie και η τύχη επιτέλους του κλείνει το μάτι. Ακολουθούν πολλές ταινίες και πλέον το άλμα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού με τα φανταχτερά studios και την ευνοϊκή φορολογία είναι αναμενόμενο. 

Αν και η (αυτο)βιογραφία είναι ένα λογοτεχνικό είδος με το οποίο δεν έχω ασχοληθεί και πολύ, πιστεύω ότι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να έρθει κανείς σε επαφή τόσο με την πραγματικότητα κάποιων προσωπικοτήτων που είτε τα media είτε η ιστορία τους έχει προσδώσει μία πολύ συγκεκριμένη εικόνα, όσο και με το κλίμα διάφορων εποχών, πόλεων κλπ κλπ.  Το Whats It All About είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον από αυτές τις απόψεις γιατί, όπως και να το κάνουμε, ο Sir Michael Caine είναι ωραίος τυπάς και το swinging London των 60s είχε ένα κάποιο στυλ και το Hollywood  έχει ένα κάποιο glam και οι αναφορές σε γαμάτους ανθρώπους που εμείς οι ακόμα πιο γαμάτοι τύποι ξημεροβραδιαζόμαστε να βλέπουμε στο σινεμά δεν απουσιάζουν. Όσον αφορά τώρα στυλ γραφής και άλλα τέτοια κουλτουριάρικα, δεν έχω και πολλά να πω και ούτε νομίζω ότι θα έπρεπε να μας απασχολεί και πολύ εδώ που τα λέμε. Δεν είναι ‘συγγραφέας’ ο άνθρωπος, ηθοποιός είναι και τα καταφέρνει μία χαρά στο να μας διηγηθεί whats it all about.

-My name is..
-Alfie!

No comments: